O oleju z pestek malin słów kilka…

Pierwszy jako roślinę uprawną maliny uznał Palladinus w IV w n.e, i nawet mają one swoją legendę…

Według rzymskich podań maliny były kiedyś białe. Dawno dawno temu gdy Jowisz był mały, chciał swym głośnym krzykiem wyprowadzić z równowagi kapłanów bogini urodzaju. Jego opiekunka, nimfa Ida, zamierzała go uspokoić “zatykając” mu usta malinami. Jednak gdy się schylała , by zerwać owoce, ostry kolec ukuł ja w pierś. Kropla jej  krwi spadła na owoc, zabarwiając go na czerwono ,więc według legendy dzięki nimfie Idzie i  „krzykliwemu” Jowiszowi maliny zyskały kolor i rozgłos w starożytnym  Rzymie. Jednak jako pierwszych uprawców tych owoców uznano starożytnych klasztorników, którzy uprawiali je w przyklasztornych  ogrodach. Maliny były uprawiane od późnego średniowiecza, zaś w końcu XVIII w. pojawiły się pierwsze odmiany hodowlane, które możemy spotkać do dziś. 

Maliny nie tylko są pysznymi owocami stosowanymi w kuchni,  ich pestki zawierają drogocenne salicylany i polifenole stosowane w kosmetyce.

Olejek z pestek malin tłoczony na zimno właśnie dzięki salicylanom działa przeciwpotnie, a kwasy elagenowe mają właściwości przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Co ciekawe powszechnie uważane jest, ze olejek ten jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, jednak nie ma naukowych badań nad dokładnym określeniem faktora ( na chwilę obecną szacuje się pomiędzy 28-50 SPF, jest to dość duża różnica) w zawartym w oleju, dlatego nie powinno się go używać jako jedynego filtra ochronnego przed promieniowaniem słonecznym. Ma piękny złotawo-bursztynowy kolor jednak w zapachu przypomina zapach wędzonych pomidorów ( kto wąchał ten wie, że jest to specyficzny zapach , choć niektórzy porównują zapach tego oleju do przypalanej dębowej whiskey 😁).

Właściwości:

  • Zawiera salicylany- działa przeciwpotnie,
  • Zawiera kwas elagenowy- działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie,
  • Jest bogatym źródłem witamin C,E, B1, B2,B6 oraz magnezu, potasu, żelaza i wapnia.
  • działa rozgrzewająco i antyseptycznie
  • dzięki polifenolom zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry,
  • chroni skórę przed utratą wilgoci
  • neutralizuje i zwalcza wolne rolniki
  • nie zapycha porów
  • wspomaga w walce z AZS,-atopowym zapaleniem skóry,
  • wspomaga wytwarzanie kolagenu i elastyny.

Zastosowanie: 

  • zewnętrznie na skórę, włosy.

Data przydatności do spożycia to 6 miesięcy. Zalecamy przechowywać w lodówce.

Olej z pestek malin tłoczony na zimno i niefiltrowany możecie kupić w zakładce uroda 😉

2 replies on “Olej z pestek malin

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *