Olej słonecznikowy

Obok oleju rzepakowego jeden z najpopularniejszych tłuszczy roślinnych stosowanych w kuchni. Można kupić rafinowany do smażenia , jednak to dzięki tłoczeniu na zimno i nie filtrowaniu otrzymujemy  najzdrowszy olej.  Co ważne do Europy został sprowadzony około 1500 roku przez Hiszpan, lecz dopiero w 1716 roku opatentowano w Anglii technologię wytłaczania oleju z nasion słonecznika.

 

Olej słonecznikowy na zimno tłoczony doskonały jest do stosowania zarówno w kuchni  do sałatek, dresingów, makaronów, past oraz majonezu , jak i przy pielęgnacji ciała ponieważ :

  • Jest bogatym źródłem Wit. E, tzw. witaminy młodości.
  • Zawiera kwas foliowy , wspomagając prawidłowe rozwinięcie się płodu, dlatego polecany jest kobietom w ciąży.
  • Dzięki minerałom takim jak Potas, żelazo, magnez, fosfor, żelazo, cynk i wapń wspomaga w walce z anemią.
  • Jako doskonały antyutleniacz,
  • Wspomaga pracę mięśni,
  • Może być nośnikiem domowych peelingów, czy kremów,
  • Idealny do olejowania włosów, skóry dłoni i twarzy,
  • Ma działanie nawilżające,
  • Obniża cholesterol,
  • Reguluje wydzielanie sebum,
  • Działa przeciwzapalnie , więc można go używać przy problemach z trądzikiem.

 

Olej słonecznikowy tak jak pestki słonecznika jest jednym z najlepszych źródeł fitosteroli zawiera ich aż 325 mg/100 g , dzięki wieloletnim badaniom wiadomo, ze dieta bogata w fitosterole pomaga w zwiększonym poziomem złego cholesterolu, obniżając go oraz zapobiegają rozwojowi zmian miażdżycowych . Należy pamiętać, że zbyt duża dawka może prowadzić do stanów zapalnych organizmu oraz biegunki. Dlatego zalecane jest spożywanie około 3g dziennie.

Używając oleju słonecznikowego musisz pamiętać aby był świeży,  zimnotłoczyony i w ciemnej butelce ( możesz go kupić tutaj  👉 https://aleolej.pl/produkt/olej-slonecznikowy/)

Olej nierafinowany ma niską temperaturę dymienia 107 st. Celsjusza dlatego nie należy go podgrzewać ani na nim smażyć.

Należy go przechowywać w lodówce, a termin do spożycia to 3 miesiące.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *