Olej słonecznikowy
Obok oleju rzepakowego jeden z najpopularniejszych tłuszczy roślinnych stosowanych w kuchni. Można kupić rafinowany do smażenia , jednak to dzięki tłoczeniu na zimno i nie filtrowaniu otrzymujemy najzdrowszy olej. Co ważne do Europy został sprowadzony około 1500 roku przez Hiszpan, lecz dopiero w 1716 roku opatentowano w Anglii technologię wytłaczania oleju z nasion słonecznika.
Olej słonecznikowy na zimno tłoczony doskonały jest do stosowania zarówno w kuchni do sałatek, dresingów, makaronów, past oraz majonezu , jak i przy pielęgnacji ciała ponieważ :
- Jest bogatym źródłem Wit. E, tzw. witaminy młodości.
- Zawiera kwas foliowy , wspomagając prawidłowe rozwinięcie się płodu, dlatego polecany jest kobietom w ciąży.
- Dzięki minerałom takim jak Potas, żelazo, magnez, fosfor, żelazo, cynk i wapń wspomaga w walce z anemią.
- Jako doskonały antyutleniacz,
- Wspomaga pracę mięśni,
- Może być nośnikiem domowych peelingów, czy kremów,
- Idealny do olejowania włosów, skóry dłoni i twarzy,
- Ma działanie nawilżające,
- Obniża cholesterol,
- Reguluje wydzielanie sebum,
- Działa przeciwzapalnie , więc można go używać przy problemach z trądzikiem.
Olej słonecznikowy tak jak pestki słonecznika jest jednym z najlepszych źródeł fitosteroli zawiera ich aż 325 mg/100 g , dzięki wieloletnim badaniom wiadomo, ze dieta bogata w fitosterole pomaga w zwiększonym poziomem złego cholesterolu, obniżając go oraz zapobiegają rozwojowi zmian miażdżycowych . Należy pamiętać, że zbyt duża dawka może prowadzić do stanów zapalnych organizmu oraz biegunki. Dlatego zalecane jest spożywanie około 3g dziennie.
Używając oleju słonecznikowego musisz pamiętać aby był świeży, zimnotłoczyony i w ciemnej butelce ( możesz go kupić tutaj ? https://aleolej.pl/produkt/olej-slonecznikowy/)
Olej nierafinowany ma niską temperaturę dymienia 107 st. Celsjusza dlatego nie należy go podgrzewać ani na nim smażyć.
Należy go przechowywać w lodówce, a termin do spożycia to 3 miesiące.