Które mieszanki chlebowe są najzdrowsze?

Ciepłe, świeże pieczywo to niewątpliwie jeden z częściej i chętniej wybieranych produktów śniadaniowych. Niektórzy każdego ranka udają się do piekarni, aby kupić bułki albo chleb, inni wolą przygotować je samodzielnie. To świetne rozwiązanie dla tych, którzy lubią przygotowywać aromatyczne pieczywo w domowym zaciszu, jednocześnie dbając o jego jakość. Jakie mieszanki chlebowe są najzdrowsze?

Czy warto kupować pszenne mieszanki chlebowe?

Wybierając mieszanki chlebowe, warto przede wszystkim zwrócić uwagę na ich skład. Najlepiej wybierać produkty, które nie zawierają dodatkowych konserwantów, antyzbrylaczy, enzymów czy barwników. Dobrze, jeśli w produkcie występuje wyłącznie dodatek soli. Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez pszennego pieczywa. Właśnie dlatego wśród mieszanek chlebowych na uwagę zasługuje między innymi mieszanka pszenna, która zawiera nie tylko mąkę z pszenicy typu 500, ale również odtłuszczoną mąkę lnianą oraz odtłuszczoną mąkę z pestek dyni.

Dużym zainteresowaniem cieszy się też mieszanka z pradawnej pszenicy 2AB, która jest najczystszą odmianą pszenicy i jest świetnym źródłem białka, błonnika, żelaza oraz witamin z grupy B. W takim produkcie również znajduje się odtłuszczona mąka lniana i odtłuszczona mąka z pestek dyni.

Dlaczego mieszanka chlebowa żytnia jest godna uwagi?

Obecnie wiele osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu, poszukuje zdrowszych alternatyw dla produktów z pszenicy i sięga na przykład po mąkę żytnią. Nie inaczej jest w przypadku mieszanek chlebowych. Osoby, które z różnych przyczyn starają się unikać pszenicy w diecie, z pewnością zainteresują się mieszanką chlebową żytnią z otrębami.

Produkt składa się z mąki żytniej razowej typu 2000, otrębów żytnich oraz z soli. Wystarczy dokupić zakwas oraz dodać do niej wodę, odstawić na kilka godzin, a następnie wstawić do pieczenia, aby otrzymać zdrowe i aromatyczne pieczywo. Mąka żytnia jest bogata w witaminy z grupy B i E. Oprócz tego znajduje się w niej też żelazo, wapń, potas, miedź, mangan i selen.