Jakie zastosowania znajduje mąka konopna?

Na rynku dostępny jest szeroki wybór mąk. Wśród nich coraz większą popularność zyskuje mąka konopna. Pozyskiwana jest z drobno zmielonych, odtłuszczonych ziaren konopi siewnych. Ma ciemnozielony kolor i orzechowo-słonecznikowy smak. Ponadto, jest uznana za jedną z najzdrowszych mąk dostępnych na rynku. Jakie ma właściwości? Do jakich dań można ją dodać? Odpowiadamy!

Dlaczego warto wprowadzić mąkę konopną do swojej diety?

Mąka konopna doceniana jest za bogactwo cennych wartości odżywczych. Przede wszystkim znajduje się w niej dużo łatwo przyswajalnego przez organizm białka. Jedna łyżka to aż 2,5 g białka! To również bomba nienasyconych kwasów tłuszczowych – omega-3 i omega-6, witamin z grupy E i B, a także składników mineralnych, takich jak wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo. Ponadto, posiada sporo błonnika i ma niski indeks glikemiczny.

Do czego można stosować mąkę konopną?

Mąka konopna to doskonały dodatek do potraw. Przygotowane z nią dania stają się wartościowe, a jednocześnie bardzo pożywne, sycące i lekkostrawne. Mąkę konopną można poddawać obróbce termicznej, jak również spożywać na surowo. W związku z tym, możliwości jej zastosowania są naprawdę szerokie. To świetny dodatek do sałatek, koktajli, owsianek czy jogurtów. Ponadto, nadaje się do każdego rodzaju wypieków. Dodając ją do chleba, naleśników czy muffinek sprawisz, że nabiorą pysznego, lekko orzechowego smaku. Dobrym sposobem jest modyfikowanie przepisów poprzez zamianę części mąki (np. pszennej) na mąkę konopną. Co ważne – mąka konopna wyróżnia się inną lepkością, niż tradycyjna, biała mąka. W związku z tym jej ilość nie powinna przekraczać 20% całej mąki używanej w przepisie.