Dlaczego warto unikać przypraw do kurczaka zawierających glutaminian sodu?

Glutaminian sodu to popularny dodatek do przypraw. Znajduje się w niemal każdym fast-foodzie i przetworzonej żywności. Nadaje mięsnego, rosołowego smaku, często nazywanego „umami”. W niewielkich ilościach nie jest szkodliwy, jednak w nadmiarze jest niebezpieczny dla zdrowia. Czym dokładnie jest? Dlaczego warto go unikać? Co wybrać zamiast przypraw do kurczaka zawierających glutaminian sodu? O tym wszystkim poniżej.

Czym jest glutaminian sodu?

Glutaminian sodu, inaczej nazywany monoglutaminianem sodu (MSG), to sól sodowa kwasu glutaminowego. Na etykietach na żywności oznaczany jest symbolem E621. Przeprowadzono liczne badania, które wykazują jego szkodliwość. Według naukowców glutaminian sodu może się odkładać w organizmie. Spożywany w bardzo dużych ilościach może doprowadzić do palpitacji serca, zawrotów głowy czy nadmiernej potliwości. Niektóre efekty mogą się uwidocznić po latach.

Co zamiast przypraw z glutaminianem sodu?

Glutaminian sodu nadaje potrawom wyrazistego smaku, jednak z uwagi na jego szkodliwość dla zdrowia zdecydowanie warto go unikać. Zatem co zrobić, by cieszyć się aromatycznym jedzeniem, a jednocześnie nie wpływać negatywnie na swój organizm? Często trudno jest samodzielnie tak skomponować mieszankę, by osiągnąć pożądany efekt. Na szczęście zdrowa kuchnia nie musi być niesmaczna i bardziej czasochłonna. Kluczem jest zwracanie uwagi na skład produktów i wybieranie tych, które nie zawierają konserwantów, szkodliwych barwników i wzmacniaczy smaku. Doskonałym rozwiązaniem jest gotowa przyprawa do kurczaka bez glutaminianu sodu. W pełni naturalna, o prostym składzie, w którym znajdziesz między innymi słodką paprykę, czosnek, tymianek czy podkręcający smak pieprz i chili. Doskonała zarówno jako przyprawa, jak i podstawa marynaty.