Bardzo Nas cieszy, że coraz więcej osób próbuje samemu piec chleby ?
Poniżej przedstawiamy nasz przepis, ale najpierw powiemy kilka słów o zakwasie.
Po zakupie zakwasu ważne jest aby przełożyć go większego słoika ( zakwas jest żywy i cały czas pracuje), następnie dodać 200ml wody i 200g mąki i porządnie zamieszać ( może być mąka jaką masz w domu, choć najlepiej dokarmiać mąką z której zakwas był robiony- my użyliśmy tej ? https://aleolej.pl/produkt/maka-z-pradawnej-pszenicy-2ab/).Przykryć słoik ściereczką i odstawić na 24h w ciepłe miejsce.
Zakwas dopiero następnego dnia po zakupie jest gotowy do użycia.
- Ważne aby słoik był wypełniony dokarmionym zakwasem maksymalnie do ¾ słoika, ponieważ zakwas jeszcze urośnie.
- Zakwas trzeba dokarmiać codziennie, albo najrzadziej co dwa dni, jeśli chleb będzie pieczony sporadycznie ( co 3-5dni), trzeba g dokarmiać po 50-100g mąki i 50-100ml wody( pamiętając aby stosunek mąki do wody był zawsze 1:1), jeśli natomiast będziesz piec częściej wtedy dokarmiaj zakwas po 200g mąki i 200ml wody.
Przepis na chleb na zakwasie:
Zaczynając przygodę z pieczeniem, radzimy zrobić najpierw jeden bochenek chleba, na próbę.
- Zawartość opakowania (1000g) z naszych mieszanek chlebowych? https://aleolej.pl/kategoria-produktu/mieszanki-chlebowe/ starcza na 2 chleby w keksowych foremkach o wymiarach ( 25x10cm).
- Mieszankę chlebową wsyp do naczynia, w którym będziesz wyrabiać ciasto na chleb (miksera, robota kuchennego, Thermomixa, miski do wyrabiania ciasta ręcznie)
- Do zakupionej mieszanki chlebowej dodaj około 400 g zakwasu oraz 700 ml ciepłej wody
- Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Do ręcznego mieszania dobrze jest mieć mokrą rękę tak jak do kotletów
- Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut przykrywając folią, żeby nie wyschło
- Po tym czasie przemieszaj ciasto ponownie do uzyskania efektu gumy do żucia (około 10-15 min)
- Przełóż do ½ wysokości foremek (ciasto jeszcze urośnie), uprzednio wyłożonych papierem do pieczenia
- Foremki z ciastem chlebowym włóż do woreczków foliowych, tak aby folia nie dotykała ciasta.
- Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 6-8h. Im dłużej ciasto odpoczywa, tym jest lepiej trawione przez jelita ?
- Po tym czasie delikatnie zdejmij folie, ponacinaj ciasto ostrym nożem (obojętnie jak, chodzi oto, aby za bardzo nie popękał podczas pieczenia), opcjonalnie możesz na wierzch posypać nasionami czarnuszki.
- Piecz 20-25 minut w temperaturze 220-230°C na termoobiegu lub 30 minut na grzaniu góra/dół.
- Możesz wstawić do piekarnika żaroodporną miseczkę z wodą.
- Po tym czasie wyciągnij chleby z foremek i ponownie piecz około 10 min w 220°C.
- Po upieczeniu chleb pozostaw do wystygnięcia (nie krój gorącego, ponieważ będzie potem suchy i może odchodzić skórka, lekko ciepły już można).