Chleb na zakwasie

Bardzo Nas cieszy, 偶e coraz wi臋cej os贸b pr贸buje samemu piec chleby 馃槉 

Poni偶ej przedstawiamy nasz przepis, ale najpierw powiemy kilka s艂贸w o zakwasie.

Po zakupie zakwasu wa偶ne jest aby prze艂o偶y膰 go wi臋kszego s艂oika ( zakwas jest 偶ywy i ca艂y czas pracuje), nast臋pnie doda膰 200ml wody i 200g m膮ki i porz膮dnie zamiesza膰 ( mo偶e by膰 m膮ka jak膮 masz w domu, cho膰 najlepiej dokarmia膰 m膮k膮 z kt贸rej zakwas by艂 robiony- my u偶yli艣my tej  馃憠  https://aleolej.pl/produkt/maka-z-pradawnej-pszenicy-2ab/).Przykry膰 s艂oik 艣ciereczk膮 i odstawi膰 na 24h w ciep艂e miejsce.

Zakwas dopiero nast臋pnego dnia po zakupie jest gotowy do u偶ycia.

  • Wa偶ne aby s艂oik by艂 wype艂niony dokarmionym zakwasem maksymalnie do 戮 s艂oika, poniewa偶 zakwas jeszcze uro艣nie.
  • Zakwas  trzeba dokarmia膰 codziennie, albo najrzadziej co dwa dni, je艣li chleb b臋dzie pieczony sporadycznie ( co 3-5dni), trzeba g dokarmia膰 po 50-100g m膮ki i 50-100ml wody( pami臋taj膮c aby stosunek m膮ki do wody by艂 zawsze 1:1), je艣li natomiast b臋dziesz piec cz臋艣ciej wtedy dokarmiaj zakwas po 200g m膮ki i 200ml wody.

Przepis na chleb na zakwasie:

Zaczynaj膮c przygod臋 z pieczeniem, radzimy zrobi膰 najpierw jeden bochenek chleba, na pr贸b臋.

  • Zawarto艣膰 opakowania (1000g) z naszych mieszanek chlebowych馃憠 https://aleolej.pl/kategoria-produktu/mieszanki-chlebowe/ starcza na 2 chleby w keksowych foremkach o wymiarach ( 25x10cm).
  • Mieszank臋 chlebow膮 wsyp do naczynia, w kt贸rym b臋dziesz wyrabia膰 ciasto na chleb (miksera, robota kuchennego, Thermomixa, miski do wyrabiania ciasta r臋cznie)
  • Do zakupionej mieszanki chlebowej dodaj oko艂o 400 g zakwasu oraz 700 ml ciep艂ej wody
  • Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Do r臋cznego mieszania dobrze jest mie膰 mokr膮 r臋k臋 tak jak do kotlet贸w 
  • Odstaw ciasto w ciep艂e miejsce na oko艂o 60 minut przykrywaj膮c foli膮, 偶eby nie wysch艂o 
  • Po tym czasie przemieszaj ciasto ponownie do uzyskania efektu gumy do 偶ucia (oko艂o 10-15 min) 
  • Prze艂贸偶 do 陆 wysoko艣ci foremek (ciasto jeszcze uro艣nie), uprzednio wy艂o偶onych papierem do pieczenia 
  • Foremki z ciastem chlebowym w艂贸偶 do woreczk贸w foliowych, tak aby folia nie dotyka艂a ciasta.
  • Odstaw ciasto w ciep艂e miejsce na 6-8h. Im d艂u偶ej ciasto odpoczywa, tym jest lepiej trawione przez jelita 馃槉 
  • Po tym czasie delikatnie zdejmij folie, ponacinaj ciasto ostrym no偶em (oboj臋tnie jak, chodzi oto, aby za bardzo nie pop臋ka艂 podczas pieczenia), opcjonalnie mo偶esz na wierzch posypa膰 nasionami czarnuszki.
  • Piecz 20-25 minut w temperaturze 220-230掳C na termoobiegu lub 30 minut na grzaniu g贸ra/d贸艂.  
  • Mo偶esz wstawi膰 do piekarnika 偶aroodporn膮 miseczk臋 z wod膮.
  • Po tym czasie wyci膮gnij chleby z foremek i ponownie piecz oko艂o 10 min w 220掳C. 
  • Po upieczeniu chleb pozostaw do wystygni臋cia (nie kr贸j gor膮cego, poniewa偶 b臋dzie potem suchy i mo偶e odchodzi膰 sk贸rka, lekko ciep艂y ju偶 mo偶na).

Pochwalcie si臋 swoimi wypiekami na naszym Fb  馃槏

馃憠  https://www.facebook.com/aleolej 馃憟