Olej ze złotego lnu, czyli budwigowy, jest kolejnym olejem, który warto posiadać w domu. 🙂 Oczywiście najlepszy jest ten tłoczony na zimno, ponieważ zawiera o wiele więcej wartości odżywczych.

Nieoczyszczony, nierafinowany tłoczony na zimno w swoim składzie zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i -6. Olej ma złoty kolor oraz charakterystyczny orzechowy, lekko gorzki smak. Ze względu na swoje dobroczynne właściwości musi być przechowywany w odpowiednich warunkach, w lodówce bez dostępu światła, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie uległ zepsuciu.

Zastosowanie oleju lnianego w lecznictwie:

  • wspomaga leczenie raka, zmniejsza ryzyko jego wystąpienia i wzrost komórek rakowych (w oparciu o badania dr Johanna Budwig, niemiecka biochemik, opracowała badania nad tłuszczami; była siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla),
  • poprzez oddziaływanie na układ sercowo-naczyniowy zapobiega chorobom serca takim jak zawał i nadciśnienie, arytmia oraz miażdżyca,
  • reguluje poziom cholesterolu we krwi,
  • obniża stan zapalny w stawach,
  • wzmacnia błony śluzowe jelit, żołądka i wątroby,
  • poprawia procesy trawienne,
  • wspomaga układ nerwowy, poprawiając koncentrację i pamięć,
  • ma działanie przeciwdepresyjne,
  • zwalcza stany zapalne organizmu,
  • łagodzi objawy menopauzy, reguluje układ hormonalny.

Zastosowanie oleju z nasion złotego lnu w kosmetyce:

  • normalizuje pracę gruczołów łojowych,
  • łagodzi stany alergiczne skóry,
  • wzmacnia paznokcie,
  • nawilża skórę,
  • zapobiega powstawaniu trądziku, egzemy i łuszczycy,
  • zapobiega przesuszaniu włosów.

Zastosowanie oleju z nasion złotego lnu w kuchni jako dodatek do:

  • sałatek,
  • sosów,
  • dipów,
  • past,
  • ryb,
  • pieczywa.

Ponadto, mąka lniana, która wytwarzana jest z wyselekcjonowanych nasion, bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, posiada wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim jest polecana osobom przebywającym na diecie bezglutenowej. Zawiera dużo błonnika, witamin i minerałów. Siemię lniane znane jest ze swego dobroczynnego wpływu na układ pokarmowy. Zapobiega powstawaniu wrzodów, ochrania żołądek i jelita, wzmacniając ich błony śluzowe. Pomaga również w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych np. zapaleniu oskrzeli oraz ma działanie przeciwkaszlowe. Dodatkowo leczy choroby skórne oraz oparzenia, obniża poziom lipidów i cukrów we krwi.