Mąka z pestek dyni
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Mąka z pestek dyni ma zielony kolor i delikatnie orzechowy smak. To prawdziwa bomba cennych witamin i minerałów. Stanowi bogate źródło potasu, magnezu, manganu, fosforu, żelaza i witamin z grupy B. Z uwagi na wysoką zawartość białka (blisko 48g białka na 100g mąki) i jednocześnie niską zawartość węglowodanów polecana jest osobom z zaburzeniami gospodarki cukrowej.
Zastosowanie mąki z pestek dyni
Mąka z pestek dyni może być spożywana zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do musli, smoothie lub jogurtu. Może być wykorzystana do różnego rodzaju wypieków, jednak z uwagi na jej właściwości w przypadku pieczywa czy klasycznych placków warto ją połączyć z mąką zbożową. Samodzielnie sprawdzi się do wyrobu ciężkich ciast (np. ciasta kruchego czy kruszonki) oraz batoników.
Skład mąki: 100 % odtłuszczone pestki dyni.
Kraj produkcji: Polska
Uwaga! Kraj pochodzenia surowca może różnić się w zależności od dostępności na rynku- szczegółowa informacja znajduje się na etykiecie produktu!
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, bez dostępu światła słonecznego, w temperaturze poniżej 25 °C.
Data minimalnej trwałości jest jednocześnie oznaczeniem partii produkcyjnej. Szczegóły znajdują się na etykiecie produktu.
Alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzechy, soję, seler, gorczycę, sezam, mleko, jaja, dwutlenek siarki i pochodne w/w wymienionych.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100g: | |
Wartość energetyczna: | 1541 kJ/ 388 kcal |
Tłuszcz: | 18 g |
w tym: | |
kwasy tłuszczowe nasycone | 3 g |
kwasy tłuszczowe wielonasycone | 0 g |
kwasy tłuszczowe jednonasycone | 0 g |
Węglowodany: | 17 g |
w tym cukry: | 13 g |
Błonnik: | 0 g |
Białko: | 37 g |
Sól: | 0 g |