Właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki

Niektóre oleje warto wprowadzić do codziennej diety. Jednym z nich jest olej z czarnuszki, który możecie wytłoczyć przy pomocy naszej maszyny. 🙂 Dlaczego warto jest go stosować?

Nierafinowany, nieoczyszczony tłoczony na zimno olej z czarnuszki ma korzenny, lekko gorzki smak. Zawiera kwasy omega-3 i -6, które odpowiadają za prawidłową pracę naszego układu nerwowego i całego organizmu oraz witaminy A i E, które są silnymi przeciwutleniaczami, a dodatkowo zwalczają wolne rodniki.

Dodatkowo z wytłoczyn możecie zrobić mąkę, która powstaje bez obróbki termicznej podczas tłoczenia nasion na zimno i jest odtłuszczona. Wzmacnia odporność, oddziałuje na układ immunologiczny, ma działanie przeciwzapalne, hipoalergiczne. Dodatkowo zmniejsza bóle reumatyczne i migrenowe oraz reguluje hormony, przez co niweluje zespół napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy. Ponadto ma działanie przeciwpasożytnicze, reguluje pracę dróg moczowych. Wśród jej zalet można wymienić również takie jak: poprawa krążenia krwi, wzmocnienie naczyń krwionośnych, zapobieganie powstawaniu krwiaków, siniaków i urazów oraz zwalczanie problemów z sennością, zmęczeniem, poprawa kondycji umysłowej oraz działanie przeciwdepresyjne.

Samo zdrowie! 🙂