Krem z dyni

Za oknem coraz chłodniej, zimowe rzeczy już królują w szafach, a skrobaczki do szyb zostały odkopane z bagażnika. Nadszedł czas, aby rozgrzać swój organizm, najlepiej pysznym kremem z dyni! 🙂

Dynia posiada bardzo dużo wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Przede wszystkim zawiera mnóstwo beta-karotenu, który pomaga obniżyć ryzyko zachorowania na raka oraz działa przeciwzapalnie. Jednak to nie wszystko! Dynia bogata jest w witaminę C i cynk, które wzmacniają odporność. Dodatkowo zawiera witaminy A i E, które dbają o piękny wygląd skóry, a dzięki dużej zawartości błonnika i niskiej kaloryczności – pomaga schudnąć. 🙂

Zwyczajna, piżmowa, hokkaido… Odmian jest wiele i wszystkie są smaczne. Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na krem z dyni, który pozwoli Wam się rozgrzać w chłodne dni. 🙂

Składniki:

  • 1 mała dynia lub kawałek ważący około 1 kg,
  • rosół / bulion drobiowy,
  • imbir – około 2 cm kawałek,
  • 1 szalotka lub mała cebulka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • wytłoczony olej z mieszanki No.41 – dynia z nutą pomarańczy,
  • około ⅓ szklanki śmietanki 30%,
  • sól, pieprz.

W pierwszej kolejności należy przekroić dynię na pół bez obierania ze skórki, wyjąć pestki i pokroić na osiem części. Następnie nastawić piekarnik na 180°, a pokrojoną dynię ułożyć na blasze do pieczenia, skropić olejem z dyni oraz dodać soli i pieprzu. Po 20 minutach sprawdzić, czy dynia nie przypala się przy brzegach, jeżeli tak – zmniejszyć temperaturę. Czas pieczenia wynosi około 30-40 minut. Co jakiś czas warto sprawdzić widelcem, czy dynia jest już upieczona. Jeśli tak, wyjąć ją z piekarnika i ostudzić.

W międzyczasie, gdy dynia będzie się studzić, na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę lub szalotkę, posiekany czosnek i pokrojony w cienkie igiełki imbir. Następnie obrać ostudzoną dynię ze skórki, dodać zeszklone wcześniej składniki, doprawić solą i pieprzem i zmiksować wszystko na gładką masę. W dalszej kolejności przełożyć zmiksowane purée z dyni do garnka, podgrzać, dodać szklankę bulionu, wymieszać i sprawdzić konsystencję. Jeśli trzeba, dolać bulionu, aby otrzymać zupę-krem. Doprawić i dodać śmietanki według upodobania. 🙂

Na koniec polać zupę odrobiną oleju z naszej mieszanki No.41 – dynia z nutą pomarańczy, którą można wytłoczyć samemu za pomocą naszej maszyny i dodać prażone pestki dyni. 🙂

Smacznego! 🙂